Alexander Kloch
Hvad er ledemotiver?: Lyden af Batman
Sidste uge skrev jeg om Pixar-filmen Up, og hvordan glad musik kan bruges til at gøre dig trist eller bange ved at skabe kontrast til det man ser pga. de associationer, vi som seere skaber og allerede har med bestemte genrer og musikalske teknikker (du kan selvfølgelig læse den her, hvis du missede den: https://www.akloch.com/post/pixars-up-n%C3%A5r-glad-musik-g%C3%B8r-dig-trist). Faktisk har de sidste 3 blogs, jeg har skrevet, alle handlet om musik som ”følelsesforstærkere” (hvilket er mit egen term for mangel af bedre), om end forskellige måder at bruge musik som følelsesforstærkere på.
Men det er ikke den eneste måde, musik bliver brugt, i audiovisuelle medier. Så i dag vil jeg åbne op for den måske mest vigtige teknik indenfor audiovisuel komposition: ledemotiver, eller musik som ”følelsesbeholdere”, hvis vi skal sammenligne det med vores tidligere term. Teknikken er på sin vis meget simpel, men effekterne af den er meget komplekse og meget stærke, så jeg vil endnu engang dele emnet op i 3-4 blogindlæg, for at komme emnet ordentligt rundt, men samtidig holde blogindlæggene relativt korte.
Så først helt basalt: Hvad er et ledemotiv? Et ledemotiv er en musikalsk idé, f.eks. en melodi eller en lyrik, der repræsenterer en anden idé, f.eks. en karakter, et sted eller en ideologi, via gentagelse. Det lyder mere kompliceret end det nødvendigvis er. Nogle af de mest simple eksempler på ledemotiver, kan man finde blandt de gamle superheltetegnefilm. Overvej eksemplet nedenfor:
I løbet af ét sekund ved man, at Batman og Robin er på vej, fordi den hurtige, febrilske fanfare er et ledemotiv for helteduoen. Hvis det er første gang, du hører fanfaren, aner du ikke, hvad den betyder, men hvis du har set bare en enkel episode af serien, hvor fanfaren bliver gentaget igen og igen, har du lært at forbinde den med heltene.
Så hvis vi sætter eksemplet i perspektiv til vores definition før, kan det måske blive lidt lettere at forstå: Et ledemotiv er en musikalsk idé, f.eks. en fanfare, der repræsenterer en anden idé, f.eks. Batman og Robin, via gentagelse. Netop dette ledemotiv er blevet så kendt, at den ofte forekommer i andre medier, som en hyldest til originalen; se f.eks. hvordan det bliver brugt her i Modern Family:
Associationen mellem ledemotivet og Batman og Robin er altså så stærkt, at selvom Modern Family generelt intet har med Batman og Robin at gøre, leder tankerne med det samme tilbage til den originale tegnefilmsserie.
Men læg mærke til, at selvom motivet er identisk i de to klip, er det to meget forskellige stemninger, der skabes: I originalen bliver musikken brugt til at fremvise, hvor seje helteduoen er, mens de tæver løs på alle skurkene (side note: rigtige helte bruger deres ord og ikke deres næver, børn), mens det i Modern Family skaber en kontrast til, hvor lidt en superhelt faren, Cam, er, og derved bliver det komisk.
Det er nemlig det smarte ved ledemotiver; de er som sagt ”følelsesbeholdere” eller måske snarer ”meningsbeholdere”. Fanfaren lyder ikke ”Batman og Robin”-agtig i sig selv, men ved at den bliver spillet som et symbol på dem, bliver den også et symbol for det som de står for: heltemod og sejhed. Når ledemotivet så derfor bliver brugt i Modern Family, bliver Cam sammenlignet med Batman og Robins heltemod og sejhed – hvilket han bestemt ikke kan leve op til.
Ledemotivet er endda blevet så prominent, at selv da Christopher Nolan ville lave en ny Batman-filmserie i 2005, hvor det gamle ledemotiv syntes for ”plat” til hans mere dystre vision, følte komponisten Hans Zimmer dog stadig, at filmens temasang skulle indeholde de samme hurtige rytmer og have en melodi båret af blæserne, fuldstændig ligesom den gamle temasang:
De to værker er helt bestemt forskellige, men det er også tydeligt at høre lighederne mellem dem. Når man tænker på Batman-musik, tænker man altså på de hurtige rytmer og blæsere, og det er alsammen på grund af den originale temasang, der starter med ledemotivet for Batman og Robin.
Det er værd at overveje, at temasangen og ledemotivet i filmen ”Joker”, der omhandler Batmans ærkefjende, er den diametrale modsætning: Langsomme rytmer med en melodi båret af en langsom, ensom cello: https://www.youtube.com/watch?v=r8M8YJqikqY. Dette fremhæver Jokeren som værende Batmans antitese alene gennem musikken.
Al dette beskriver, hvor effektiv et ledemotiv kan være, selv i et tilfælde som Batman og Robin, hvor ledemotivet bare gentages, hvornår end de to helte kommer til undsætning. Typisk bruges ledemotiver i meget mere komplekse omfang og på meget mere komplekse måder, og det er det, jeg vil skrive om, i løbet af de kommende uger, så sørg for at vende tilbage, hvis du vil lære mere om ledemotiver.